onsdag 4. juli 2012

NÅR ALT BLIR ET SLIT FOR BARN OG UNGDOM

Innimellom snakker jeg med foreldre som sitter i timesvis med sine små mens de gjør lekser. Jeg hører om utbrente barn, stressede barn, svært pliktoppfyllende barn, alvorlige barn og protesterende barn.

Når jeg skrev om lekselesing her: LEKSEFRI SKOLE

så var det ikke ment som negativitet til at barn skal jobbe og lære. Mitt budskap er at barn må ha en fornuftig arbeidsdag, med en realistisk arbeidsmengde. Derfor må de få tilrettelagt en arbeidsdag for forskning og erfaring som gjør at de også har fritid.

Jeg er helt sikker på at alle mennesker trenger å sitte og se ut i lufta innimellom. Det må være tid til refleksjon over livets vanskeligheter og gleder. Tid uten dårlig samvittighet for noe som ikke er gjort, eller gruing til noe som er vanskelig.

Sosiologene Birgitte Søderstrøm og Cecilie Torvik har nylig lagt frem en stor Ungdomsundersøkelse  utført i Tønsberg kommune som viser at blandt 10. klassinger i ungdomsskolen og 1. klassinger på videregående opplever

44 % av jentene og 27 % av guttene at alt er et slit
47 % av jentene og 21 % av guttene opplever at de bekymrer seg mye
37 % av jentene og 22 % av guttene har opplevd søvnproblemer
31 % av jentene og 12 % av guttene har følt seg ulykkelig, trist eller deprimert
32 % av jentene og 16 % av guttnene har følt seg stiv eller anspent

(Kilde: Presentasjon av Ungdomsundersøkelsen/tb)

Lekser eller ei, dette er tall som påvirker en hel generasjon.

Hva tenker du at skal til for å gi godt arbeid og fin fritid for barn og ungdom?

God, god dag til deg og dine!

Ellen



2 kommentarer:

  1. Jeg stusser litt på hvordan du setter sammen teksten: Mener du at tallene du viser til skyldes lekser?

    Jeg er enig med deg i at tid til ingenting er viktig, for både voksne og barn. Vi må ikke ha så tett program at vi ikke får tid til å kjede oss eller la kreativiteten blomstre (for meg forutsetter det iallfall ro).

    Husker du hvor stor økningen har vært i disse problemene du skriver om? Om det har vært en økning er det interessant, særlig om økningen har kommet etter internett ble allemannseie. Påvirkningen fra kroppsbaserte blogger tror jeg har en betydning for selvbildet til mange unge - særlig jenter!

    Det er ikke så lett å gjøre noe med siden internett er fritt for alle. Jeg tror heller vi må starte med å gi ungene trygghet og overføre verdier som gir et trygt og stabilt selvbilde. Og være åpne for å snakke om "alt". I tillegg tror jeg det er viktig at barn er fysisk aktive, for fysisk mestring gir et bedre selvbilde og gjør det kanskje lettere å motstå uheldige kroppsidealer?

    SvarSlett
  2. Jeg mener ikke at det bare er lekser som stresser barn, og jeg mener at skole er svært viktig for barn. Jeg mener også at det å ha en tydelig definert arbeidstid og tilsvarende fritid er viktig både for voksne og barn.

    Jeg er også bekymret for skjermbruk og kroppshysteri og jeg er sikker på at dette også stresser barn.

    Jeg vet ingenting om økning i disse tallene, eller om det finnes en sammenlignbar undersøkelse fra tidligere.

    Og ja, en base av trygghet og selvfølelse er ekstremt viktig. Noen ganger skulle jeg ønske at det kunne settes med en sprøyte, så alle fikk!

    SvarSlett

Setter pris på alle typer meninger, og ber om at du kommenterer med navn og med respekt for andres meninger og bakgrunn. Takk for at du er innom, og takk for at du bidrar!