mandag 5. november 2012

PÅ DAGSORDEN: FLERE FRISKE MAMMAER

Arbeidsministeren vår Anniken Hvitfeldt har stukket handa inn i vepsebolet ved å stille spørsmålet:

Hvorfor er kvinner mer syke enn menn?

Norske kvinner har nærmere 60% høyere sykefravær enn menn, og forskerne har ikke funnet ut hvorfor. Samtidig har kvinner bedre helse generelt enn menn, og lever lenger.

Det er alltid interessant å ta en titt i danske eller svenske aviser. De er så nære oss, så like i velferd- og demokratisk styreform, samtidig har begge land en litt annen kultur, som gjør at de tar litt anneledes perspektiver på saker.

På forsiden av Dagens Nyheter 18.10.12 var hovedoppslaget:

Nya målet: Flera friska mammor
I Sverige har forskerne kommet til at kvinners sykefravær skyter i været etter at de har blitt foreldre. Som en følge av dette har den svenske regjeringen satt seg som mål å komme til bunns i den dramatiske forskjellen i syketall mellom mammaer og pappaer. På oppdrag fra regjeringen skal det forskes i dybden på foreldre til barn født i 2005. Disse faktorene skal under lupen:
  • Foreldrenes yrker
  • Aleneboende eller samboende
  • Inntekt
  • Sosioøkonomisk tilhørlighet
  • Hvor liketsillt deres uttak av foreldrepenger har vært
  • Hvorvidt det er mammaer eller pappaer som mottar omsorgsbidrag
  • Hvorvidt en av foreldrene er personlig assistent for sitt barn (barn med spesielle behov)
  • Hvilke diagnoser mammaene har
  • Hvor ofte de er sykmeldte 
  • Hvor lenge de er sykmeldte
  • Barnas sykdommer skal også kartlegges for å se om den som er hjemme med sykt barn lettere blir smittet
Bakgrunnen for den svenske undersøkelsen er det faktum at svenske kvinner mellom 30 og 39 er mer en dobbelt så ofte sykmeldte som menn i samme aldersgruppe. Forskningen viser at uttaket av sykepenger er likestilt mellom foreldrene inntil det første barnet runder ett år. Deretter er det i to av tre tilfeller kvinnen som er hjemme når barnet er sykt.

At svenske familier har de samme utfordringer som norske er det liten tvil om:

Att kvinnor ofta är barnfamiljernas prosjektledare och logistiker är ett ämne som dyker upp i debatter, samt at dessa självpåtagna eller påtvingade arbetsuppgifter sliter på mammorna.
- Vi har varit duktiga på att öka kvinnors deltagande i arbetslivet, men vi har inte ökat mannens ansvar att delta i familjen i samma omfatning. Det värkar vara kvinnor som drabbas när jobbet och familjelivet krockar. Det som kvinnorna då kan sjukskriva seg från är jobbet.

Kvinnors sjukfrånvaro har alvarliga konsekvenser, de får lägre innkomster, hvilket igjen påverkar deras pension och de kan havna i sämre sits på sitt arbete. Förutom att deras möjlighet att gjöra karriär kan försämras finns ochså risken att kvinnor som ett kollektiv blir mindre attraktivt blandt arbetsgivare.

Dette sier Sveiges socialförsäkringsminister Ulf Kristerson.

Takk Ulf, du er en mann av mitt hjerte, tror du bare må ringe ham jeg Anniken!

Har du noen synspunkter på dette temaet?

39 kommentarer:

  1. ....bare at dette var interessant lesnad ♥

    Heia Sverige, og heia Ellen som skriver om så viktige emner ☺ Takk for at du deler tankar om det å vera mamma og kvinne, set stor pris på bloggen din! Ønsker deg ein fin dag, klem Kjersti

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, takk, takk Kjersti, you made my day!

      Slett
  2. Som jeg skulle sagt det selv Ulf. Tror nemlig der er der kjernen ligger. VI er blitt flinkere til å jobbe, men samtidig skal vi fortsatt være superkvinnen som har full kontrol på alt hjemme, styrer huset, vet hva og hvor og når barna skal hit og dit, vil ha det perfekte hjem. Vi er overhode ikke flinke til å delegere noe av det over på mannen for da mister vi jo overblikket og litt av kontrollen. Det må bli greit at jeg som mamma kan si " jeg vet ikke om poden har ekstra regntøy i barnehagen, men spør mannen min for det er hans avdeling" i tillegg er vi kvinner forferdelig flinke til å få dårlig samvittighet. Av alt og alle. Det viser jo siste tiders debatter om rosabloggere etc. Hvordan vi skal gjøre noe med dette, ja se det ahr jeg ikke noe godt svar på på stående fot..

    SvarSlett
  3. Bra blogg, Ellen!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

    Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er skikkelig stas for meg Magne, takk skal du ha!

      Slett
  4. Kvinner er oftere syke for å slippe unna det de anser som problemer.Hvis alternativet hadde vært tapt status og levestandard så hadde de kommet seg på jobb.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for at du deltar i debatten anonym, delta gjerne med fullt navn også!

      Slett
    2. Så bra at du går på argumentet og ikke personen Ellen, sånt liker jeg...

      Slett
  5. Kvinner er et svakere kjønn, både fysisk og psykisk.
    Menn lever generelt kortere liv pga dem jobber hardere, og er ikke hjemme for hver eneste liten små ting - Så fort kvinner har vondt eller føler uvel, da er det rett til legekontoret slik at kvinnen skal alltid ha noe å skylde på.
    Kvinner fortjener ikke likestilling, fordi vi ikke er likestilt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du er muslim, ikke sant?

      Slett
    2. Skulle gjerne hørt deg snakke mer om dette anonym, delta gjerne med fullt navn!

      Slett
    3. Å hvilken religion har du?
      Ganske feigt å gå ut som anonym!!!
      Er selv 28 år,mor,utdannet sveiser,og i tillegg røykdykker i brann og redningstjenesten, å les deg gjerne litt opp, feiging. Vi kvinner må gjennom NØYAKTIG SAMME testene som mennene i brannvesenet!
      må gjøre AKKURAT det samme som mennene i begge yrkene! så BITE ME!

      Slett
    4. Dette har vel ikke så my med religionen til vedkommende å gjøre...Ganske mange bakvendte etnisk norske menn i 40åra som sitter på gutterommet hos mor enda og får alt servert på sølvfat. Slike holdninger kommer også ofte som følger av mangel på normal/reel livserfaring, og vitner om lite (om noen i det hele tatt) kontakt med det motsatte kjønn. Blir feil å dra alle under en kam og anta at denne personen har viss religion...

      Men når det er sagt, uansett grunn til disse vrangforestillingene, ja, jeg er enig; utrolig feigt å skrive sånt under 'anonym'. Vitner om at du ikke klarer stå for/backe-opp dine egne meninger.

      Og til slutt, kudos til deg Linda, du høres ut som ei rå dame! :)

      Slett
    5. Slapp av damer, han gjør det bare for å hisse dere opp. Noe som fungerte bra :P

      Slett
  6. Problemet er bare at forskjellene ikke forsvinner selv om man korrigerer for barn, yrke etc. Man kan ikke gi barn skylden for barnløse kvinner sitt sykefravær.

    Ellers tar Anniken Huitfeld opp et svært interessant poeng, nemlig at norske fedre gjør en større innsats på hjemmebane nå enn tidligere, og ikke motsatt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den svenske forskningen jeg refererer til viser at kvinner og menn er likestilte med hensyn til sykefravær inntil det første barnet fyller ett år.

      Takk for at du deltar anonym, skriv gjerne under fullt navn!

      Slett
  7. Jeg forstår ikke at noe så enkelt må gjøres så komplisert? Selvfølgelig vil kvinner slite i arbeidslivet når de blir mamma'r! Selvfølgelig vil de føle at når de er på jobb så svikter de det vakreste og mest verdifulle de har i livet sitt. Nemlig barnet de har fått, som de sender i barnehage eller ikke kan hjelpe med leksene.

    Hvis staten ikke vil at kvinner skal bli sykmelte må de enten gi dem lønn for å være hjemme med barna eller nekte dem å få unger. Det hjelper ikke med pappapermsjaoner eller krav til fedre å være hjemme. Vi kan ikke forandre urinstinktene våre bare fordi samfunnet vil det. Vi er født for å bli mødre, det er unntaktene til regelen som passe til dagens samfunn, ikke helheten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for at du bidrar med en ny synsvinkel i debatten Ane! Interessant å se så mange forskjellige meninger her i bloggen!

      Slett
  8. Kanskje på tide å kalle en spade for en spade uten disse evindelige politisk korrekte bortforklaringene omkring det fakta at kvinner ER mer borte fra jobb enn menn, samt at kvinner er stort sett 100 % fraværende i risikofylte, fysisk slitsomme yrker som bygg og anlegg. Beklager, men man får ikke i pose og sekk. Etter 40 års likestillingskamp er det på tide å levere varene.

    SvarSlett
    Svar
    1. For de jobbene som en tredjedel av alle kvinner har - innen helse og omsorg - er IKKE risikofylte og fysisk slitsomme?

      Les en statistikk og prøv igjen.

      Slett
    2. 100% var å ta hardt i. Jobber på skipsverft og er kvinne :) For uten den årlige influensasesongen er jeg ikke mer syk/borte fra jobb enn mine mannlige kolleger som har barn i barnehage/småskolen.

      Slett
  9. Beklager at jeg svarer som anonym, men du må nesten bare tåle det for denne gangen;)

    Jeg synes det du tar opp ganske viktige poeng i bloggen. Selv vet jeg ikke helt hvorfor det er så stor forskjell mellom kvinner og menn når det gjelder sykemeldinger. Men jeg vet jo av egen erfaring at hvis det ikke var for min mann som tar så mye ansvar med hjem og barn, så hadde ikke jeg klart meg så godt som jeg gjør i jobben min i dag. Jeg jobber i anleggsbransjen (som eneste kvinne:/) og ser jo at mennene her hadde ikke hatt samme muligheten til å jobbe slik som de gjør hvis de ikke hadde hatt ei kjerring hjemme som ordnet alt med hus, hjem og barn.

    Så hvor langt har denne likestillingen egentlig kommet? For jeg vet som kvinne at jeg er avhengig av en mann som er villig til å stille opp og gi meg muligheter og valg her i livet. Spesielt etter at jeg ble mor.
    Men noe av skylden bør vi kvinner også ta, vi er ikke flinke til å dele ansvaret med hus, hjem og barn. Og vi tar nok også på oss mer ansvar og skyldfølelse enn vi burde. Der har vi en del å lære av menn^^

    SvarSlett
  10. NOU 2010:13 "Arbeid for helse", den såkalte Almlidrapporten, viste at det ikke er kvinners "dobbeltarbeid" som er skyld i vårt økte sykefravær, da de hadde kontrollert for den faktoren i sitt arbeid. Så hvis vi skal høre på Almlidutvalget, kan vi ikke skylde på våre menn. Rapporten gir dessverre heller ingen svar på hvorfor vi er så mye sykere enn mennene våre.

    SvarSlett
  11. Å hvilken religion har du?
    Ganske feigt å gå ut som anonym!!!
    Er selv 28 år,mor,utdannet sveiser,og i tillegg røykdykker i brann og redningstjenesten, å les deg gjerne litt opp, feiging. Vi kvinner må gjennom NØYAKTIG SAMME testene som mennene i brannvesenet!
    må gjøre AKKURAT det samme som mennene i begge yrkene! så BITE ME!

    SvarSlett
  12. Setter pris på at så mange ulike synspunkter kommer frem. Det er uvanlig med så bredt spekter av meninger her i min lille bakgård. Du er velkommen uansett hva du mener. Setter pris på kommentarer med navn.

    Jeg var ikke klar over at det var et provoserende innlegg jeg skrev, men ser at det får noen sinn i kok. Jeg tenker at det er bra at svenskene går dypere i denne forskningen.

    SvarSlett
  13. Hei, dette stemmer overhodet ikke for meg. Jeg er 42 år universitetsutdannet alenemamma med to barn, jente på 7 og gutt på ni og har ALDRI vært borte fra jobb på grunn av sykdom og aldri sykmeldt- gikk til og med hele svangerskapet ut to ganger. Og tro ikke at livet mitt har gått på skinner. Jeg har et ekteskap og et samboerskap bak meg og tre spontanaborter. Men hjemme fra jobb- aldri. 100% stilling. Det er jenta si det:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi diskuterer en generell trend, ikke ditt liv. Hva er vitsen? Ute etter at vi alle gratulerer en anonym kvinne for god innsats?

      Slett
  14. Det tragiske med norsk likestillings- og kjønnsdebatt er at det er politisk ukorrekt og nærmest tabu å kritisere kvinner eller stille krav til kvinner. Straks noen gjør dette kommer et kobbel av offentlig ansatte kvinneaktivister og klubber ned samt bortforklarer enhver slik ytring (eksempelvis det såkalte Likestillingsombudet som stort sett jobber for kvinners ve og vel). Derimot er det helt i orden å kritisere og å omtale menn og gutter nedlatende og tildels på en stigmatiserende måte. Her får feminister og spesielt kvinnelige journalister ta selvkritikk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Er det slik? Eller er du like påvirker av ditt eget kjønn, og dermed leser selektivt, som vi kvinner er? Jeg synes kvinner i likhet med menn må tåle kritikk i media. Bare ta denne saken...

      Begge kjønn legger best merke til hvilke skriverier som gjelder dem. Og blir det skrevet noe negativt legges det ekstra godt merke til. Den forskjellen jeg ser, er at kvinner i større grad må tåle usaklig kritikk (og det som verre er) i kommentarfeltet - hvor dere menn slett ikke kommer så godt ut. Og den jobben klarer dere helt selv, uten aktivister og kvinnelige journalister.

      Og desverre virker det til at saker som dette, setter menn og kvinner opp mot hverandre. I stedet for at det oppfordres til mer samarbeid. Menn setter seg i forsvar, og det samme gjør kvinnen. Hvorfor det?

      Slett
  15. Det er vel slik at det stort sett er kvinners "problemer" som debatteres spalte opp og spalte ned? Hvor mange spaltemillimeter på kvinner og hvor mange på menn? Er ikke dette et tegn på selvsentrering og selvopptatthet?

    SvarSlett
  16. Det er jo ganske innlysende at når det er kvinner som må være hjemme om barna er syke (noe som jeg tror er tilfelle i en veldig stor andel av barnefamilier), så står de i mye større risiko for å bli syke selv.
    Jeg kan bare snakke for meg selv, men som alenemor med barnehagebarn så blir jeg smittet rett som det er, og det er på ingen måte greit å ofre helsa for jobben. Er jeg syk så er jeg hjemme. Er almentilstanden grei så går jeg på jobb.

    SvarSlett
  17. Jeg lurer på om vi kan ta lerdom fra oljebransjen. Der er det lagt til rette (i min erfaring iallefall) for å overkomme mange problemer. Jeg nevner:
    - Jobbe hjemmefra noen dager i uken
    - Fleksibel start og slutt tid
    - Videomoter

    Jeg ville vert veldig nysgjerrig på om det er like mye sykefraver i oljebransjen som i andre bransjer?

    Mvh.

    Martin

    SvarSlett
  18. Ja har du nokre forslag ??

    Eller er det beste at alle får seg ein kontorjobb ??

    Berre lurte.

    Sigrun

    SvarSlett
  19. "- Vi har varit duktiga på att öka kvinnors deltagande i arbetslivet, men vi har inte ökat mannens ansvar att delta i familjen i samma omfatning."

    Godt poeng, men det som dessverre oversees konstant er at man kan ikke forvente å øke mannens ansvar uten å faktisk også øke mannens rettigheter.
    Makt og ansvar følger hverandre.

    Ting som individuelle pensjonsrettigheter, omsorgsrett ved skillmisse, rett til omsorg ved barn utenfor ekteskap og lignende stiller mannen konsekvent svakere enn kvinnen. Da er det bare å fovente at kvinner tar mer av ansvaret også.

    Hvis man virkelig ønsker full likestilling, i ordets sanne betydning, så må kvinner begynne å oppgi rettigheter, og gi menn lik innflytelse. Uten det er det bare en tåkedrøm å fovente at ansvaret skal være delt likt, mens makten sitter skjevt.

    Dessverre blir det ramaskrik og høye protester hvis det er snakk om å redusere kvinners rettigheter for å styrke mannens på dette området. Som regel er de som da roper høyest de samme som klager hvis mannen ikke tar ansvar....

    SvarSlett
  20. Jeg er oftere syk etter at jeg har fått barn. Det er også venninnene mine. Svært mange av plagene våre har sammenheng med at vi har født barn. Vi vet jo at samfunnet har bruk for barna våre, og vår innsats. Nå er det på tide at det norske samfunnet verdsetter den formidable innsatsen kvinner gjør med å sette barn til verden. Verdsetting må så klart skje form av penger og dermed status. Dessuten mer fokus på kvinnehelse. Det er ikke slik at de fleste kvinner popper ut barna og straks er "fit for fight". Ja, for mange kvinner starter helseplagene allerede i det de får et seksualliv. Sjekk helsestatistikkene!
    Selv er jeg høyt utdannet, og har en relevant jobb. Problemene jeg, og mange norske kvinner støter på med barn/helse/arbeidsforhold, gjør at jeg anbefaler unge kvinner å velge; enten barn ELLER utdanning.
    Ingrid

    SvarSlett
    Svar
    1. Når man klarer å se igjennom den svenske "radikalforskningen" så vil man se at menn jobber mer totalt sett i familien enn kvinner. Samt at kvinner uten barn har høyere sykefravær enn tilsvarende menn. Altså er ikke dobbeltarbeid og barn ett moment som har relevans. Dette gjelder også uansett utdanningsnivå.

      Slett
  21. Det blir til stadighet kritisert kvinners deltakelse og sykefravær i arbeidslivet. Jeg er drittlei av at menn til stadighet kritiserer kvinner på dette området. Når kvinners kjemmpeinnsats i dette samfunnet blir så lite verdsatt, så har jeg bare ett forslag og det er at kvinner kollektivt burde legge ned sitt arbeide, hente sine barn i barnehagen og vende hjem til egen stue FOR GODT. Mon tro hvordan samfunnet hadde sett ut nå disse påståtte late og sykelige kvinnfolka (altså oss alle) hadde sett ut når, gamle syke ikke lenger fikk stellet sitt, barn og unge ikke fikk undervisning, barnehagetantene ikke hadde barn å passe, pasienter måtte klare seg selv, osv., osv. Nei, nå får det snart være nok av kritisering av kvinner. Og la det være sagt, og jeg gjentar tildligere barneombud Hjermann sine ord! "Barn har INGENTING i likestillingsdebatten og gjøre, så den diskusjonen må det bli slutt på"!!!!! Husk på at det er MOR, og BARE hun som har født barna!!! Ikke storken, IKKE staten og IKKE mannen, men mor - glem aldri det!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Men antar at du skal ha penger fra staten okke som.

      Slett
  22. Den svenske undersøkelsen virker jo å skulle kunne fange opp mye som kan forklare forskjellen i sykefravær mellom menn og kvinner. Jeg tenker at mange kvinner jobber i yrker som innebærer kontakt med smmitte (jobber i omsorgsyrker, ofte med små barn hvor smittefare er stor). Jeg tenker også at mange kvinner jobber i lavtlønte, slitsomme yrker, derav slitne etter jobb og med mye bekymring knytta til det å få hverdagen til å gå opp, noe som påvirker immunforsvar. Angående at kvinner tar hovedstøyten av det som foregår på hjemmebane beror jo også på det å bry seg om hva andre mener. Kvinner har jo ofte svært sterke meninger om hva som må til av klær og utstyr, og hvor rene og pene barn skal være når de er på skole og barnehage, mens menn kanskje tar litt lettere på det og konkluderer med hva som er bra nok, de tar lettere på oppgaven rett og slett. Menn har kanskje også en tendens til å ikke synes det er like viktg å få med seg alt av foreldremøter, eller arrangementer barna deltar på, og bekymrer seg ikke om andre foreldre synes de ikke engasjerer seg nok. Det er virkelig vanskelig å få til alt; full jobb, barn og familie, hus og hjem, barnehage/skole og fritidsaktiviteter, sosialt liv med venner og familie forøvrig... Det er mulig menn er bedre på å prioritere og å ta hensyn til seg selv. Kvinner synes å være oppdratt til å tenke på alle andre; at alle rundt dem skal ha det bra til enhver tid, og det er da virkelig en umulig oppgave å ta på seg. Kvinner er kanskje generelt dårlige til å sørge for at de får tatt godt nok vare på seg selv? Nok hvile, søvn, trening, egentid, energigivende firtidsaktiviteter? Moren min sa altfor ofte:"Livet er ikke bare å ha det gøy!" mens hun gikk rundt og rydda og vaska både hjemme og på jobb. Mannen hennes derimot, han syntes å være av motsatt oppfatning. Han hadde en jobb han syntes var morsom, og drev med mange fritidsaktiviter han likte. En annen ting: Legen min sa nylig; det å ha 3 barn er det samme som 2,5 stilling om man skal gjøre det skikkelig... Vi er kanskje ikke villig til å se hva det faktisk krever å ta vare på barn? Vi er så opptatt med å få i både pose og sekk til å skjønne at vi må prioritere litt klarere når det gjelder hva som er vikitg til hvilken tid? At oppgavene skal deles nogenlunde likt mellom kjønn er jeg med på, men viktigst er det jo å fordele oppgavene i familien utfra hva den enkelte forelder er god på (såfremt man trives med det), sånn at helheten fungerer.

    SvarSlett

Setter pris på alle typer meninger, og ber om at du kommenterer med navn og med respekt for andres meninger og bakgrunn. Takk for at du er innom, og takk for at du bidrar!