fredag 18. november 2011

HØYERE PÅ ENERGI, B12 OG JERN - LAVERE PÅ KARBOHYDRATER - WRITING HELPS ME # 38

I min langsomme bedringsprosess er det mange små steg. Ved påsketider  begynte jeg å bli oppmerksom på at jeg ble veldig utmattet dersom jeg spiste sukker og hvitt mel, særlig sammen. Jeg var veldig sliten etter familieselskaper med kakespising. Etter en dag med to bursdager, og to kakestykker i hver av dem var jeg fullstendig utmattet. Da jeg kjørte hjem 23.30 på kvelden følte jeg meg beruset. Uten å ha drukket alkohol. Jeg la meg. Og da jeg våknet neste morgen klarte jeg knapt å snakke. Lagde meg frokost. Spiste. La meg på sofaen. Utpå ettermiddagen klarte jeg å stå opp. Men jeg var skremt. Jeg kjøpte boken Frisk med Lavkarbo av Sofie Hexeberg og leste om diabetes og hva et kosthold med lite, men langsomme karbohydrater gjør. Jeg hadde lest Fedon Lindbergs ideer før, og jeg begynte å forstå at for meg er mye sukker virkelig kritisk. Både Fedon og Hexeberg snakker om insulinresistens. I Hexebergs bok står det at om man har svangerskapsforgifting er det ulage i insulinverdiene i kroppen. Jeg hadde alvorlig savangerskapsforgiftning da jeg var gravid med Anton. Eklampsi. 175 over 120 i blodtrykk.

Jeg la mine erfaringer og tanker frem for min fastlege. Ha sa: "Du har ikke diabetes." Men jeg slo meg ikke til ro med det. Jeg følte at her ligger nøkkelen til mye av mitt problem med at jeg er så sliten og ikke har klart å jobbe på lang tid. Så derfor ble det Sofie Hexeberg. Hun kunne også avkrefte diabetes, men bekreftet at jeg er i faresonen for å utvikle det. Og at jeg er svært følsom for blodsukkersvingninger. Hun sa at jeg selv må erfare meg frem til hva som er riktig mengde karbohydrater for meg. Og at det er viktig at jeg spiser nok fett. Det fører til at man ikke får svingninger i blodsukker, og at man heller ikke får lyst på søte saker. Med fett da så snakker vi frø, nøtter, avocado, egg, smør, fløte, oljer, rømme, kjøtt og fisk i ulike former mm. Karbohydrater fra grønnsaker, bær, bønner og linser, mm.

Etter at jeg begynte med denne maten har jeg fått mye mer energi og jeg har også mye mer stabilt  humør. Jeg har ikke lavt blodsukker lenger når middagen skal lages! En ny verden. I september var jeg til kontroll og oppfølging av blodprøvene. Da de ble tatt hadde jeg levd på hennes anbefalinger en stund så verdiene av blodukker, kolesterol osv var bra. Det hun fant var at jeg har lave jernverdier og lavt B 12. Til tross for at hemoglobin er bra. Anbefalte verdier av B 12 er mellom 185 og 600. Jeg lå på 193. Hun sa at man bør ligge på 300. Har dobbeltsjekket at det ikke er farlig å ta for mye B vitamin. Kroppen skiller ut det den ikke trenger. Et par måneder senere føler jeg at det er et slør som er borte bra meg. Jeg er klarere enn på to år. Til tross for november!

Jeg var ikke hos henne primært for å gå ned i vekt, men til tross for at jeg er slank har jeg for mye rundt livet. Det farlige magefettet. Det har også bekymret meg. Sofie Hexeberg kaller det for INSULINPØLSA! Hun sa at den vil forsvinne når jeg spiser mindre karbohydrater og mer fett. Så hva har skjedd? Jeg veide meg hos henne i sommer, og i september. Hun har en sånn kroppssammensetningsvekt. Vekten min var så og si den samme, men jeg hadde gått ned en kilo i fett og gått opp 500 g i muskelmasse. Min metaboslke alder var i sommer 42 år. I september 39.  Og med mine 44 reelle år er jeg GRISEFORNØYD med det!!!!

8 kommentarer:

 1. Det er vel et høstfenomen det der med å føle seg trøtt og sliten.... HA ei fin helg!

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Interessant lesing. Takk for at du tipset med om innlegget ditt. Jeg tror det er mye å hente å mange områder. Lykke til videre. Klem

  SvarSlett
 4. Dette innlegget var veldig interessant Ellen (ikke at de andre har vært det altså ;) )
  Du reflekterer så godt og setter ting ut i livet og med så vellykkede resultater for deg selv. Faktisk så inspirerer du, i alle fall meg, til å tenke litt annerledes. Dette både innenfor den typen innlegg du skriver her og med scrappingen din.
  Ta frem "dilla-bidraget" ditt igjen da, vil gjerne se det!
  Klem og ha en flott helg!

  SvarSlett
 5. Så bra!!!!! Good for you!!
  klems

  Her er en link om å pakke ned telt:0)
  http://www.youtube.com/watch?v=gngoNLsfW6g&feature=related

  SvarSlett
 6. Oi.. SÅ flink du er Ellen ;) Nå fikk jeg ikke lyst på middag.. Vi skal nemlig ha KEBAB !!! :/ :)

  SvarSlett
 7. Så fint bilde av deg! Jeg har merket det samme hva angår energinivå når jeg kutter ned på karboinntak. Jeg blir meg mer våken, huden blir klarere, og generelt føler jeg meg mye bedre. Jeg ammer nå så jeg må spise noe karbomat, men tenker på å bli mer bevisst ...

  God søndag Ellen! Karianne:-)

  SvarSlett
 8. Ha ha, da jeg kommenterte på dette innlegget, var det kun bilde, og så sto det noe sånt som "Høst. Sliten?" Og that`s it. Men ser jo at det kom mer tekst;)

  SvarSlett

Setter pris på alle typer meninger, og ber om at du kommenterer med navn og med respekt for andres meninger og bakgrunn. Takk for at du er innom, og takk for at du bidrar!