fredag 16. desember 2011

KAFFEKJÆRRINGA MOT STRØMMEN - DET ER MEG DET!

Om du ønsker deg og kanskje til og med vet, at det ligger en kaffemaskin under treet i år bør du kanskje stoppe og lese her! For her kommer nemlig min kaffemaskinhistore. I dag er jeg kjærringa mot strømmen. Jeg er så intenst motstrøms at jeg ikke har lyst på en maskin som bruker sånne ampuller. Jeg synes det er miljø-uvennlig både å lage, frakte og kaste disse. Og jeg synes ikke kaffen er særlig god. Så er det de maskinene som kverner kaffen. De er jo hakket bedre på miljø, men de er ikke så egnet til å lage kaffe til mange mennesker. Når den siste har fått kaffen sin er den første forlengst ferdig med sin kaffe. Så hva skal man ha da?

Jeg har slitt ut to espressokanner av denne typen fra Bigaletti. De er greie, men egner seg kun for meg og en venninne. Eventuelt to venninner. Min elskede har aldri satt igang med dette, selv om han er en mye større kaffedrikker enn meg.


Bigaletti Espressomaker

Da jeg møtte Thomas i 2000 hadde vi hver vår espressomaskin av denne typen fra Krups. Det var de første som kom på markedet til hjemmebruk, og som var overkommelig i pris på studentbudgett. Begge maskinene gikk på loppis. Lagde ubrukelig kaffe.

Krups espressomaskin

Jeg eier en slik fra Alessi. Samme funksjon som de fra Bigaletti, hadde bare lyst på en annen type da jeg skulle ha min tredje espressokanne.

Alessi Espressomaker

Jeg har slitt ut diverse presskanner som for eksempel denne. Presskannekaffen er god med en gang, men blir fort sur fordi vannet er i kontakt med bønnene selv om man har presset de ned.Bodum Presskanne

Jeg eier en Aeropress Coffeemaker funnet opp av Tim Wendelboe, nordmann og verdensmester i  Baristakunst. Denne gir virkelig kjempegod kaffe, men egner seg kun til en kopp. Ikke en sosial kaffelager.


Aeropress kafflager

Når jeg lager denne listen så føler jeg at jeg har levd en stund, og at jeg har drukket en del kopper kaffe. Svaret er ja på begge deler. La oss bare gå ut i fra at det er sunt. De to anordningene Aeropress og Alessikannen egner seg som sagt bare til en eller to kopper. Derfor blir det presskanne når min mann lager kaffe til oss to, eller vi og et par andre. Når vi har mange gjester blir det Brassero pulverkaffe. Ja du leste riktig!

Jeg har en gang gått på et kurs i kaffelaging. Fått prøve å lage ekte espresso på ordentlig maskin. Det var betraktelig mer komplisert enn jeg hadde forestilt meg. Etter det kurset setter jeg enda mer pris på ordentlig laget kaffe på kaffebar. De søte kaffedamene på Bare Barista i Tønsberg fortalte oss at skal man ha en skikkelig kaffemaskin hjemme så må man opp i 10 000 kroner. De anbefalte aeropressen til hjemmebruk. Koster circa 500 kr. 

Så har jeg da tenkt på dette: Hvem lager den beste kaffen jeg vet? Jo det er disse herlige menneskene det: Lena og Bjørn. Som jeg plutselig ikke finner bilde av. Og hva gjør de da? De trakter kaffe. 


Nå har jeg flesket til og kjøpt mitt livs aller første kaffetrakter!


Moccamaster


Må tilføye her at jeg deler alle tingene mine med mannen min altså, så det burde stått vi og våre og sånn over her. Nå er det jo jeg som blogger, og det er jeg som står for det meste av innkjøpene, så jeg skriver JEG da. 

Og den lager så god kaffe! Løfbergs lila eller grønn Zoega. Den må renses og vaskes innimellom og kaffen må ikke stå i kolben. Hvitt kaffefilter gir minst papirsmak, sier Tim Wendelboe i denne boka:

Kaffe - Tim Wendelboe

Jeg er lykkelig nå. En lykkelig kaffetraktereier!

Hva er din favorittkaffemetode?

God kaffedag til deg! 

Ellen

Og ps: Marianne m fl, jeg er i gang med neste interiørinnlegg, men det er litt krevende med bilder. Må tas i lyset og jeg har lyst til å gjøre det litt skikkelig. Og så er jeg jo ikke fotograf akkurat da vet du...


7 kommentarer:

 1. God morgen Ellen, regner med du sitter og koser deg med en av dagens kaffekopper nå :)
  Kaffe ja, jeg sverger til min Moccamaster kaffetrakter og kommer ikke til å bytte ut den med andre nymotens greier de første 50 årene tror jeg :D Synes ikke slik kapselkaffe er godt jeg.

  Ha en strålende dag!

  SvarSlett
 2. For et deilig innlegg :-)
  Jeg veksler mellom kaffetrakter og esprosso makeren fra Bigaletti...
  Jeg kastet også ut kaffetrakteren en bitteliten stund..men den kom tilbake.
  Ha fin dag! :-)

  SvarSlett
 3. Enig masse søppel med kapselmaskiner! Vi har Severin Café Caprice kaffetrakter, som mannen er fornøyd med. Så har jeg en Krups Espresseria Premium kaffemaskin, som jeg liker, Men du, man kan i det minste lage to kopper av gangen :-) Har du prøvd perkulator? Det gir også god kaffe. Jeg likte alltid å komme på besøk til min x svigermor, for hun brukte pressekaffe. Oh lykke! Å du, helt til slutt..... Løfbergs lilla er nydelig!

  SvarSlett
 4. Herlig lesing for en kaffelsker:) Jeg har en espressomaskin fra FrancisFrancis, ja, som jeg faktisk bruker pods til. Det går så kjapt når man er hjemme og bare har fem minutter før babyen våkner. Men er vi flere blir det kaffetrakter. Og som deg liker jeg Løfbergs lila eller grønn Zoega. Svensk kaffe er best å trakte. Jeg tror det har noe med frysetørking eller ei å gjøre ... (?)

  Jeg har ikke vært hos Tim Wendelboe. Men er jeg i Oslo, må jeg alltid innom Stockfledts for en dobbel espresso. Og savner alltid da den tiden jeg jobbet i VG-passasjen og kunne drikke den hver dag. Det er min yndlingskaffe:-)

  God helg, Ellen!

  SvarSlett
 5. Presskanne! Men har forstått at vannkvaliteten betyr mye for god kaffe! Kaffen smaker bedre hjemme enn på jobb, selv om det er samme type kaffe!

  SvarSlett
 6. official statement g6t70z4n50 louis vuitton replica handbags replica bags nyc replica bags nancy you could try here w4l37k2a04 7a replica bags meaning replica bags in gaffar market fake hermes q5g40q2y43 7a replica bags wholesale

  SvarSlett

Setter pris på alle typer meninger, og ber om at du kommenterer med navn og med respekt for andres meninger og bakgrunn. Takk for at du er innom, og takk for at du bidrar!