tirsdag 10. januar 2012

GREAT INSPIRATORS - MARIA MONTESSORI

Maria Montessoris portrett på 1000 lire seddelen i mange år!

Det er flere av dem, men den største av alle for meg er Maria Montessori. Jeg har Montessoriutdanning i aldersgruppen 3-9 år, og Leadershipeducation i montessoripedagogikk. Jeg har også så godt som ferdiggjort 0-3 studiet.

Maria Montessori åpnet sin første skole i Roma i 1907. Den var for barn som gikk og slang fordi foreldrene måtte ta strøjobber, og ikke hadde barnepass. Det offentlige Roma så med bekymrede øyne på dette, og ba Maria Montessori om hjelp til å skape et tilbud til disse barna. Hun hadde tidligere arbeidet med Psykisk Utviklingshemmede barn, som lege.

Hennes arbeid med utviklingshemmede hadde gitt overvelende gode resultater, og hun hadde derfor begynt å fundere på hvor bra friske barn kunne gjøre det med riktig utdanning. Resultatene hun oppnådde var så gode at hun ble nominert til Nobels fredspris tre ganger for sitt arbeid for barn!

Maria Montessori var Italias første kvinnelige lege. Hun levde mellom 1870 og 1952, og var samtidig med Freud og Piaget. Disse gikk på hverandres forelseninger og inspirerte hverandre. Under 2. verdenskrig ble Montessroi landsforvist på grunn av sin kritiske holdning til Mussolini. Hun levde da i eksil i India. Der opprettet hun et utdanningssenter. Det eksisterer den dag i dag.

Montessoris idéer var, og er også i dag svært radikale. Når vårt samfunn etterspør kontroll og måling av ferdigheter sa Maria Montessori at frihet og disiplin er to sider av samme medalje. Man kan ikke ha frihet uten å ha disiplin, da oppstår kaos. Man kan ikke har disiplin uten frihet, da skjer ingen læring, ingen utvikling, ingen selvstendighet, ingen vekst.

Hun mente at dersom vi følger barnet og dets nysgjerrighet vil vi berøre alle livets store spørsmål:
Trust the Child's inner urge to learn and develop herself.

Lærerens jobb blir å være en helgen, en vaktmester og en vitenskapsmann som legger klasserommet til rette for at læring.

Jeg ønsker å dele av viktig inspirasjon i livet mitt. Dette er ikke en vitenskapelig artikkel. Jeg kommer til å skrive mer om Maria Montessoris tanker og idéer.


Hvilke kvaliteter hadde din favorittlærer, hva gjorde ham eller henne så bra for deg??

7 kommentarer:

 1. Aww.. Jeg savner og jobbe på HIM nå som jeg leste dette :S Men følte kanskje ikke at jeg greide helt og rette meg til deres " måte " og arbeide på.. Selv om jegprøvde 100 prosent :)

  Læreren min var en Drittsekk rett og slett.. Som forselsbehandla alle sammen.. Upålitlig og teit ! Men heldigvis var det mange andre snille som veide opp:)

  SvarSlett
 2. Å Siv Helene du gjorde en fantastisk og uforglemmelig god jobb. Du vil alltd være velkommen hos oss! Som assistent eller montessoripedagog. Livet har nettopp begynt!

  SvarSlett
 3. Hei! Jeg har planer om å skrive en kategori om Maria Montessoris pedagogikk i min blogg. Kan jeg spørre deg hvis jeg evt. lurer på noe?
  Maria Montessori er én av mine store helter også :)

  SvarSlett
 4. Svar på kommentar inne hos meg: Det hørtes du som en utrolig god idé. Eneste problemet mitt er at jeg hater å fjerne ting som egentlig kan brukes. Når det er sagt går jeg stadig gjennom skapet og tar ut bøttevis med klær som jeg gir til Fretex/Uff, akkurat nå står det faktisk fem poser ferdigpakket, men det sier jo også litt om mengden jeg har i skapet siden det fortsatt er fullt...
  Takk, jeg har fått skrevet en nå hvis du ser innlegget: Gjett hvor glad jeg er i deg!*
  Koselig med kommentar Ellen. Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 5. "Hvilke kvaliteter hadde din favorittlærer, hva gjorde ham eller henne så bra for deg??"

  Ho såg meg, og ho lytta :)

  SvarSlett
 6. Min favorittlærer var morsom, hadde vitser i timene (på en pedagogisk måte som fikk oss til å tenke) og ja, rett og slett underholdende :))

  /Kanskje det blir matblogging, hvem vet? ;)

  SvarSlett

Setter pris på alle typer meninger, og ber om at du kommenterer med navn og med respekt for andres meninger og bakgrunn. Takk for at du er innom, og takk for at du bidrar!