tirsdag 24. januar 2012

OM LIVETS SKJØRHET - ET INNLEGG TIL BOKBLOGGTURNEEN HOS CAPPELEN DAMM

Annalisa Durante 1990 - 2004

Vi reiser til Forcella. Bydelen i Napoli der mennene med pistol i bukselinningen bor. De som styrer og bestemmer alt.

Annalisas dagbok handler om det hun er opptatt av her og nå, men også om de store spørsmålene i livet. Kjærligheten til verden, livet og mennesker. Kjente og ukjente. Og om døden. Inderlig og sjarmerende fjortisdramatikk som er bra for oss voksne å bli minnet om. Annalisa er opptatt av å ta viktige og riktige valg i livet. Samtidig har hun hjerte for de som har tråkket feil.

Boka er etisk gjennomtenkt, det liker jeg veldig godt. Viktig og fint for ungdommer å få gjøre vurderinger og valg gjennom andre. Annalisa har sett vold, dop og kriminalitet på veldig nært hold. Hun er nyansert og utypisk fjortis her. Hun er opptatt av triste ting som hun ser i nærmiljøet sitt: Fattigdom, tigging, hjemløse. Hun bekymrer seg over livet som narkomane lever hver eneste dag, rett utenfor døra hennes.

I dagboka kommer hun stadig tilbake til det store dillemmaet i alle disse menneskenes liv, de som bor der hun bor: Å tilhøre Familien (mafiaen), eller ikke. Med alle de konsekvenesene det har. Uansett valg. Å velge mafia eller ikke mafia er ikke et reelt dillema for de fleste norske ungdommer. Samtidig eksisterer valg av liknende art for oss alle. Vi må ta stilling til om vi skal være ærlige eller om vi skal drive med halvlureri, prøve å tuske til oss mer enn det som er rettmessig vårt. Være lojale mot noe vi er uenig i, eller tørre å stå alene. Være illojal mot en god venn, for sannheten og godheten. Livet er og blir aldri bare svart/hvitt hverken i forretninger eller kjærlighet.

En dag er Annalisa på helt feil sted til helt feil tid, i sin egen gate, rett utenfor familiens leilighet. Hun blir truffet av skudd. Beregnet på en annen.

Annalisa levde fra 1990 til 2004. Skolen hun gikk på har fått navnet hennes.

Anbefales! Jeg ser for meg at ungdommer fra 7. klasse, kanskje 6, kan ha både glede og nytte av denne skjønne boka.Veklslingene mellom dagboka og beskrivelsen av Annalisas liv sakaper "luft" i teksten sammen med den estetisk lekene utformingen. For de som ikke er så glad i å lese vil denne kanskje gi et gjennombrudd?

Les også hva Lattermild skrev om boka i går mandag

Og hva Regndrope skriver i morgen onsdag

Selve Bokbloggturnébloggen finner du her

God lesning og god dag til deg fra meg!

Ellen

5 kommentarer:

 1. Hørtes ut som en fin bok :D Bare synd jeg hater og lese :S

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er ei festli' kråke du Siv Helene! Det må ikke være sånn for all tid!!!!

   Slett
 2. Hadde mine døtre vært yngre skulle jeg jammen ha anbefalt den boken for dem....hørtes ut som en fin bok å lese for ungdom.

  SvarSlett
 3. Vi er ganske enige, ser jeg :)

  Jeg håper denne boka blir kjøpt inn til riktig mange skolebibliotek.

  SvarSlett
 4. Jeg bladde i den boka rett før jul. Var usikker på om det hadde vært noe for en av gutta mine. Men tror helt sikkert den slår an blant jenter fra 7.klasse og oppover, ja.

  SvarSlett

Setter pris på alle typer meninger, og ber om at du kommenterer med navn og med respekt for andres meninger og bakgrunn. Takk for at du er innom, og takk for at du bidrar!