mandag 27. august 2012

BARN, MAT I BOKS - OG KASTING AV MAT

Da jeg ble mamma for første gang i 2002 leste jeg alt jeg kom over som handlet om barn, så selvsagt abonnerte jeg på Foreldre og Barn. Til jeg en dag sa opp abonnementet. I protest, min egen lille, og i disrespekt fordi jeg leste et mattips for foreldre med barn som var vanskelige i matveien. Det handlet om hvordan få barna til å spise fisk uten at de vet at det er det de gjør. Man skulle lure barna til å synes at fisk er gøy, slik at de ikke tenkte over at de spiste fisk! Hvordan? Ved å trykke ut fiskepudding med pepperkakeformer!

Så hva gjør man med restene da? Når man kjevler ut peppekake knar man jo sammen deigen igjen, kjevler ut en ny runde, og fortsetter slik til man har utnyttet den i sin helhet. Det går ikke an å kna og kjevle en fiskepudding. Så hva gjør man? Kaster man det som er rundt, eller er det sånt foreldrene koser seg med foran TVen når barna har lagt seg, vi som ikke trenger så morsom mat?

Nå får man kjøpt egne former til å trykke ut falukorv, egg, ost, brød og så videre for å lage morsomme matpakker. Så jeg lurer på hva gjør dere som bruker sånne former med det som ikke blir til et fint hjerte, eller en stjerne - det som er rundt hjertet - avkappet - i verdens rikeste land?

Barna som får hjerteformede osteskiver i matboksen, eller nugatti for den saks skyld -  skal om få år forvalte fordelingen i verden, drive diplomati og fredsbevarende arbeid. I slikt arbeid er forhold til mat og matkultur helt essensielt både etisk sett og praktisk. Internasjonale møter mellom mennesker innebærer det å spise sammen. 

12 kommentarer:

  1. Det har jeg også tenkt på.
    Jeg har ikke begitt med ut på verken stjerneegg eller hjertebrød ennå.
    Men det bør ikke være vanskelig å bruke matrestene til noe hvis man tenker seg litt om.
    Hva med å ta vare på restene av fiskepuddingen og spise dem til middag dagen etter?
    Gi brødskivene til fuglene, og smelte osterestene over lasagnen eller lage ostesmørbrød?

    SvarSlett
  2. Viktig sak du tar opp, vi kaster alt for mye mat i dagens samfunn! Nå har jeg ikke et barn som er vanskelig i matveien, ellers ville det kanskje ikke fungert (?) Men de gangene jeg skjærer ut former i fiskepuddingen til skolematpakken, så serverer jeg datteren min restene til frokost. Syns ikke de trenger artige former på maten hele tiden, de skal da vite at maten egentlig ikke kommer i stjerner og hjerter ;-)

    SvarSlett
  3. Jeg har ikke prøvd meg på å stikke ut mat med former, litt fordi jeg har gutter som ville nekte å spise om de fikk mat servert i hjerteform, og litt fordi de stort sett spiser greit og er fornøyd med normale brødskiver suplert av litt frukt og grønt.

    Jeg er helt enig med deg, det kastes altfor mye mat. Det er ikke riktig å lære ungene at de hele tiden kan spise "det beste" og kaste resten.

    Jeg prøvde forresten for noen år siden å få gutta til å spise hjemmelagd fiskegrateng ved å lage supermannmerke med ketshup på toppen kalle det "Supermann-grateng". Funket helt til eldstemann oppdaget fiksebiter i den... Lærte da at det er like greit å være ærlig hele veien. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, begrepet ærlighet varer lengst er en god gammel slager!

      Slett
  4. hei! og hm.. interessant innlegg du har skreve :)!

    eg er ein av dei som nyleg har blitt inspirert av susanne og matpakke-ideane hennar.
    eg er heilt enig med deg i det at barn har godt av å lære om samfunnet; at ikkje alle HAR mat alltid, at det fins både fattigdom og matmangel. Samtidig fins det også ei klimakrise, og eg tenkjer at ein kan skille litt ting her;

    Eg har byrja å lage matpakkar med forskjelleg innhald til barnet vårt, fordi:
    - ho treng anna enn brødskriver i ein lang (kanskje altfor lang..?) barnehage-kvardag.
    Nordmenn er eit av dei få folkeslaga som ikkje får varm mat på skulen/i barnehagen. Resultatet er at borna får i seg for lite kaloriar og for lite protein (som det er for lite av i kun brødmat). (Dette har vorte påpeika av mange fagfolk i ernæring og helse).
    Vi vil jo alle det beste for vore born.. og eg har difor sendt med dattera mi middagsrestar eller oppskorne fiskekaker i barnehagen, i tillegg til frukt og bær (vitaminer).

    Korvidt born treng at fiskekakene er oppskorne i stjerneform, eller at maten er pynta på ein annan måte.. er ei anna sak.

    Om borna får i seg maten lettare slik, er det jo bra! Oppkutta frukt går lettare ned, viser forskning. Vi utryddar vel ikkje fattigdom ved å IKKJE kutte opp maten?? (så lenge vi ikkje bidreg til å kaste mat!).

    For meg har dette vorte ein god metode å få i barnet vårt meir næringsrik mat, og å få brukt opp rester.

    og, som dei syng før kvart måltid i barnehagen til barnet vårt; takk for maten :).

    Therese :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er helt enig med det Therese og jeg kommer til å kjøpe Susannes bok, den er til stor inspirasjon for matpakkenorge, og det trenger vi!!!!! Takk for at du tok deg tid!

      Slett
  5. Helt enig med deg!! (og ikke så enig med de som har kommentert)
    Kan man ikke heller fokusere på å lære barn å like god, smakrik mat heller enn å dulle med dem og risikere at man får barn som bare vil spise mat som er laget for barn. Mat kan da se estetisk pen og delikat ut uten at det inkluderer å stikke ut brødbitene med pepperkakehjerter. Og middagsrester i matpakken burde vært en hyggelig overraskelse som ikke trenger å "pakkes inn" i hjerte- eller stjerneform.

    SvarSlett
    Svar
    1. He he, jeg er enig meg alle jeg;)))

      Slett
  6. Veldig bra innlegg! Jeg har lurt på det samme. :) JEG er iallefall ikke interessert i å spise restene etter agurkblomstene, hvorfor skal min mat se kjip ut bare fordi barnas mat skal se morsom ut? Så da lar vi heller det være, servelat og ost på ordinære brødskiver funker helt greit. :)
    Kristin

    SvarSlett

Setter pris på alle typer meninger, og ber om at du kommenterer med navn og med respekt for andres meninger og bakgrunn. Takk for at du er innom, og takk for at du bidrar!