torsdag 19. januar 2012

SURVIVING MENU # 1 CHILLI CON CARNE

I følge Jamie Oliver er grunnen til matrelaterte lidelser mangel på kunnskap om mat. Dette er kanskje en konsekvens av fasinasjonen av at man kan få mat som pulver. På 70-tallet serverte jo folk Mexikansk gryte fra pose til festmat, i alle fall min mamma og pappa. Og alle syntes det var eksotisk! Så viste det seg at det ikke var så bra for menneskekroppen i lengden. Jamie sier at om man kan 10 oppskrifter så er man berget. Jeg har derfor satt meg som mål å blogge 10 oppskrifter jeg bruker, som er enkle å lage, uten tilsetningesstoffer.

For et par år siden fant jeg en oppskrift på Taco i Trine Grungs blogg - takk Trine! Den har jeg utviklet til min egen oppskrift etterhvert. Krydderblandingen er hennes. Jeg pleier å gjøre dette som Chilli Con Carne, men om man vil ha en mer karbohydratrik rett så er det bare å bruke lefser eller annet. Sausen er den samme. Du trenger til fire:

Chilli Con Carne

400 g Kjøtt/karbonadedeig
2 ts Cumin
1/2 ts Koreander
1 ts Paprika
1 hel Cilli som jeg lar koke med. Tar den opp før vi spiser. Om du ikke har fersk chilli bruk 1/2 ts tørket.
1 Løk
2 fedd Hvitløk
1 boks Bønner eller Linser av noe slag
1 rød Paprika
1 boks hakkede Tomater

Som tilbehør bruker vi:

Avocado
Tomater
Ruccola
Mais
Ost
Créme Fraiche
Ost
Soyasaus

Da er det bare å steke og brase. Bon Appetit!


Alle elsker denne retten, LOVER

Ruccola Con Carne!

Har du noen "bænkers" retter som du serverer igjen og igjen og som er både sunne og enkle å lage?

God matdag til deg!

Ellen

10 kommentarer:

 1. Mmmm, så godt ut!
  Nå har jeg sittet og lest en del av dine tidligere blogginnlegg. Jeg leste særlig nøye de hvor du skriver om din prosess med å være sliten og sykmeldt. Jeg gikk selv ned for telling sommeren som var og kjenner meg igjen i så mye av det du har skrevet. Ville bare du skulle vite det.
  Takk for at du deler!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at DU deler Camulen. Jeg føler at det hjelper å vite at andre har det på samme måten. Det gir håp. Hvordan dette er hadde jeg ingen sjans til å forstå før jeg plutselig lå der, uten krefter. At veien opp igjen er så lang er også umulig å forstå. Men jeg prøver å akseptere det, og det går oppover. Med museskritt!

   Slett
  2. Ja, det hjelper veldig! Selv om jeg i så mange år har hørt og lest om folk som blir utslitte eller utbrente, har jeg alltid tenkt at jeg ikke er der. Og når jeg først klappet sammen klarte jeg fortsatt ikke å skjønne at jeg var der. Har i stedet gått flere runder og lurt på om jeg holder på å bli gal, hvis du skjønner...;o)
   Det er også en lang prosess å akseptere at dette tar tid og at alt jeg går igjennom nå, både av psykisk og fysisk art, er helt naturlig når man er så sliten som jeg har vært/er. Jeg også håper og tror (i hvert fall som regel) at jeg skal komme ut på andre siden, og forhåpentligvis være styrket som menneske og Camilla, men jeg synes det tar vel lang tid...
   Synes det er så flott at du blogger om dette. Har også vurdert å være åpen om det på bloggen, det er jo ingen hemmelighet, men jeg synes likevel det er litt skummelt enda...

   Slett
  3. Enig i at det er litt skummet. Jeg blogger ikke mye om det. Nå i den siste tiden har det skjedd mye positivt, men jeg kan ikke ta alt det her og. Det er for privat foreløpig. Men når jeg får oversikt så kommer det sikkert noe. Har hatt akkurat samme følelsen som du "da jeg klappet sammen klarte jeg fortsatt ikke å skjønne at jeg var der". Og ja jeg forstår så godt det med å gå runder! Har kommet til at jeg kommer til å sitte igjen med ny lærdom og menneskekunnskap. Og forhåpentlig er jeg et mer ballansert menneske når jeg er igjennom!

   Slett
 2. Skulle ønske grunnen til matrelaterte lidelser var så enkel som Jamie Oliver tydligvis mener, for da hadde jeg vært berget! Dessverre så er det ikke helt sånn det fungerer.

  NAM, den chilli con carnen hørtes fantastisk ut! Jeg er veggis jeg da, men den kan lett vegetariseres (om det er et ord i det hele tatt:p) med soya mince som er vegetarisk "kjøttdeig", så tror jeg må få prøvd meg på den engang:)

  Ønsker deg en strålende helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg forstår. Ja det var nok litt uklart uttrykt av meg. De matrelaterte lidelsene han refererte til var diabetes, høyt blodtrykk, belastningsskader pga ekstrem fedme osv. Jeg har prøvd å finne igjen det foredraget, men fant det ikke dessverre.

   Han viste til ferdiglaget mat og fastfood, basert på hvitt mel for det meste, og sukkerinnhold i mat. F eks melk som i usa er tilsatt sukker. Hvert barn fikk i seg en TRILLEBÅRE med sukkerbiter pr år bare fra melk!

   Jeg ble egentlig skikkelig deppa av det foredraget, men også oppløtftet, at det er bra med skikkelig mat uansett.

   Strålende helg til deg og!

   Slett
  2. Bra med selvlagde ord Karianne D! Vegetarisere er jo et kanonord!

   Slett
 3. replica bags hermes hermes fake d5a16a8b87 replica bags 168 mall pop over to this web-site q1p01q0w08 replica ysl replica bags 168 mall replica bags canada Read Full Report f2a30k5s18 replica bags in china

  SvarSlett
 4. look at here now replica bags paypal review replica bags supplier replica ysl best replica bags online 2018

  SvarSlett

Setter pris på alle typer meninger, og ber om at du kommenterer med navn og med respekt for andres meninger og bakgrunn. Takk for at du er innom, og takk for at du bidrar!