lørdag 3. mars 2012

HVA ER FRIHET? NÅ, I DAG. FOR DEG. FOR MEG.

Når mørker senker seg og lørdagsnatta er et faktum tenker jeg på dette: Hva er frihet?

Frihet til
Frihet fra.

Eller?
Begge deler kanskje.

Alt ettersom hvor man befinner seg i verden. Og i hvilken situasjon. Frihet er et kuturbetinget begrep. Når jeg leser eller lytter til forstått sannhet i vestlig verden ser jeg en etnosentrisk forklaring på begrepet frihet. Vi vet best. Det er et gufs fra kolonitiden, og jeg får lyst til å riste på kroppen som en hund som har badet i søle.

Noen ganger, eller ganske ofte så opplever jeg at den norske betydningen av ordet frihet handler om at  jenter må ha frihet til å gå tynnkledd når det er kaldt, på høye hæler og med en dyp utringing, samtidig som de er full og alene.

Jeg er skikkelig lei av debatter som handler om det samme. Der de samme spørsmålene blir stilt og der målet er at folk flyr i tottene på hverandre. Da får man ingen nye tanker, eller nye svar. Jeg er lei av at det alltid er noen som sier at det blir feil å si at jenter må passe på seg selv, ikke gå alene, ikke være fulle, ikke gå med høye hæler og dype utringinger SAMTIDIG for da gir man jenter skyldfølelse om det skjer dem noe.

Statistikk viser at gutter og jenter som blir utsatt for noe som skader dem svært ofte har vært i beruset tilstand, alene og ute av stand til å løpe. Her er det mye forskning. Jeg forstår ikke hvorfor mange blir så sinte når man trekker frem den forskningen.

For meg blir det som å si att jeg slipper ut ungene i trafikken selv om de er alt for små til å ferdes der for det er den som kjører dem ned som har skylda. Ingen ville finne på å gjøre noe sånt. Hvorfor gjelder ikke forhåndsregler i festsammenheng? De gjelder på fjellet. Ingen ville finne på å si at vi må ikke komme drassende med disse fjellvettreglene for noen kunne få skyldfølelse om de rota seg bort og trengte hjelp.

Jeg tror ikke at noen egentlig mener at vi  har råd til at en eneste jente blir utsatt for overgrep (det gjelder for gutter også), og vi har ikke tid til å vente på at alle skal ha en god og varm og støttende holdning til fulle jenter som trasker alene i øde områder. Overgripere må få hjelp. Og jenter som har blitt utsatt for overgrep må få hjelp, også til å hamle opp med sin skyldfølelse, om den finnes. 

Jeg synes disse holdningene sier noe om vår protestantiske kulturarv. Der man aldri kan komme seg fri for sine feitrinn. Det må være lov å havne i en dårlig situasjon som det å være tynnkledd og full uten at noen skal si, - Hva var det jeg sa.

Hva tenker du?

Det er nok et tegn på at jeg begynner å bli friskere at jeg orker å hisse meg så opp i all offentlighet, og ikke minst at jeg er rede til å ta imot hva som enn måtte komme av synspunkter. So Shoot, I am ready!

Ha en trygg og god lørdagsnatt for deg og dine!


Ellen

2 kommentarer:

 1. Jeg er lei av at det sjelden snakkes om gutters ansvar for å ikke drikke seg overstadig beruset. Fokuset ligger ensidig på jentene, noe som blir feil med tanke på at alkoholens virkning på mennesket, altså på begge kjønn, er uheldig i større mengder.

  Norge har en underlig holdning til alkohol. Det reklameres for alkohol i nesten alle kanaler selv om det er forbud mot slik reklame. Dette gjøres selv om vi vet mye om alkoholens negative virkninger på kroppen og hvilke konsekvenser det kan få, f.eks har en rekke skader sammenheng med høyt alkoholkonsum, deriblant seksuelle overgrep og annen vold. Det er pengene som styrer, samtidig "taper" Norge mye på at det konsumeres store mengder alkohol.

  Dette er et tema som engasjerer meg, jeg har skrevet om det for en liten stund siden, les gjerne:

  https://lammelaartanker.wordpress.com/2012/02/23/tapere-blir-sittende-fast-i-fylla/

  Jeg er opptatt av at vi er forbilder, også når vi ikke vil det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, har lest innlegget ditt. Jeg er selvsagt enig, og ikke minst bekymret for guttene! Ikke bare hva de kan gjøre selv, men hva de kan bli offer for. Mer om det er på planen.

   Slett

Setter pris på alle typer meninger, og ber om at du kommenterer med navn og med respekt for andres meninger og bakgrunn. Takk for at du er innom, og takk for at du bidrar!